16 λεπτά | Τρίτη, 19 Μαρτίου 2024
Τα τρανς λιπαρά, που βρίσκονται συνήθως σε επεξεργασμένα τρόφιμα όπως τα αλμυρά αρτοσκευάσματα, σχετίζονται με αυξημένο κίνδυνο καρδιακών παθήσεων. Ο Κανονισμός (ΕΕ) 2019/649 της ΕΕ στόχευε στη μείωση της πρόσληψης τρανς λιπαρών θέτοντας όρια στα βιομηχανικά παραγόμενα τρανς λιπαρά. Έρευνες στην Ελλάδα δείχνουν ότι ο κανονισμός μείωσε σημαντικά την πρόσληψη τρανς λιπαρών και βελτίωσε τη συμμόρφωση μεταξύ των παραγωγών τροφίμων. Στη διαδικασία μείωσης των τρανς λιπαρών στα αρτοσκευάσματα για συμμόρφωση με τους κανονισμούς της ΕΕ, σημειώθηκε αξιοσημείωτη αύξηση στη συγκέντρωση κορεσμένων λιπαρών στα ίδια τρόφιμα. Αυτό υπογραμμίζει την ανάγκη για προσεκτικές στρατηγικές αναδιατύπωσης όχι μόνο για τη μείωση των επιβλαβών λιπαρών, αλλά και για τη διασφάλιση της βελτίωσης της συνολικής διατροφικής ποιότητας των τροφίμων, οδηγώντας τους καταναλωτές σε πιο υγιεινές διατροφικές επιλογές.
Μαζί μας σε αυτό το επεισόδιο η Εμμανουέλα Μαγριπλή, Επίκουρη Καθηγήτρια Διατροφικής Επιδημιολογίας και Δημόσιας Υγείας στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών (Ελλάδα), στο εργαστήριο Διαιτολογίας και Ποιότητας Ζωής του Τμήματος Επιστήμης Τροφίμων και Διατροφής του Ανθρώπου.