Episodes
Σε οποιουδήποτε είδους σχέση οι άνθρωποι δυσκολεύονται να εκφράσουν ουσιαστικά τα συναισθήματά τους, με αποτέλεσμα να δημιουργείται μια επικοινωνιακή... Βαβέλ! Έτσι, οι παρεξηγήσεις βρίσκουν γόνιμο έδαφος να αναπτυχθούν, ακόμα και με μια λάθος λέξη που λειτουργεί σαν «κόκκινο πανί» και οδηγεί στη σύγκρουση. Η Ιωάννα Παλιοσπύρου συζητά με την ψυχολόγο Σοφία Τσιώρη για την «αλεξιθυμία», όπως ονομάζεται η απώθηση των συναισθημάτων και η δυσκολία να αναγνωριστούν και να εκφραστούν.
Ο αριθμός των γυναικών που δολοφονούνται από άντρες ακριβώς επειδή είναι γυναίκες αυξάνεται με ρυθμό «επιδημίας» - με αποκορύφωμα την πρόσφατη περίπτωση της γυναίκας που δολοφονήθηκε έξω από το αστυνομικό τμήμα, όπου κατέφυγε για βοήθεια και προστασία. Η Ιωάννα Παλιοσπύρου συζητά το θέμα με την δικηγόρο, partner AAK Legal Σουζάνα Κλημεντίδη για τον όρο «γυναικοκτονία» που συναντά αντιρρήσεις, καθώς και για βήματα που πρέπει να γίνουν ώστε να εξαλειφθεί μια θλιβερή κοινωνική πραγματικότητα.
Όλοι έχουμε γνωρίσει την προδοσία, σε κάποια από τις πολλές μορφές της: ερωτική, φιλική, οικογενειακή, επαγγελματική. Τα συναισθήματα που προκαλεί είναι γνωστά: απογοήτευση, λύπη, ματαίωση, ακόμη και ντροπή και ενοχή μήπως ο ίδιος την προκάλεσε. Η Ιωάννα Παλιοσπύρου συζητά το θέμα με την ψυχολόγο Σοφία Τσιώρη για το πώς μπορούμε να ξεπεράσουμε τη θλίψη που προκαλεί αλλά και ποιο μπορεί να είναι το μοτίβο με το οποίο λειτουργεί ένας άνθρωπος που συνηθίζει να προδίδει την εμπιστοσύνη των άλλων.
Σωματική, ψυχολογική και λεκτική κακοποίηση με πρωταγωνιστές παιδιά. Συμμορίες και διαδικτυακό bullying μέσα στις αυλές των σχολείων. Συμμαθητές-θεατές που καταγράφουν στα κινητά τους τις «μάχες», λες και βλέπουν απλά σκηνές από ένα έργο που έχουν ξαναδεί στις τηλεοράσεις και στο ιντερνετ. Ο έμπειρος εκπαιδευτικός Νίκος Νούλας μιλάει στην Ιωάννα Παλιοσπύρου για τη βία της κοινωνίας που εξηγεί τις βίαιες αντιδράσεις των παιδιών, αναζητά τις ευθύνες γονιών και εκπαιδευτικών και προτείνει τρόπους για να σταματήσει αυτός ο φαύλος κύκλος της βίας.
Οι ερωτικές σχέσεις ήταν πάντα ένα στοίχημα αλλά τα τελευταία χρόνια φαίνεται ότι αυτό το παζλ, μεταξύ δύο προσώπων, μοιάζει όλο και πιο δύσκολο να συμπληρωθεί. Από το φλερτ στα social media και τις εφαρμογές γνωριμιών, όπου όλα φαίνονται εύκολα, το κρίσιμο τεστ έρχεται με το πρώτο ραντεβού. Η Ιωάννα Παλιοσπύρου μιλάει με την ψυχοθεραπεύτρια Σοφία Τσιώρη για τις προσδοκίες που δημιουργούνται αλλά και για τα σημάδια -red flags- που δεν πρέπει να αγνοήσουμε.
Όταν μιλάμε, χωρίς συνειδητό τρόπο, ο εγκέφαλός μας συντονίζεται με τη θετική ή αρνητική χροιά των λέξεων, προκαλώντας και την αντίστοιχη ψυχολογική διάθεση. Το παλιό γνωμικό «η γλώσσα κόκαλα δεν έχει και κόκαλα τσακίζει» επιβεβαιώνεται και από τον Φρόιντ ότι «η μοντέρνα επιστήμη δεν έχει δημιουργήσει ένα φάρμακο τόσο αποτελεσματικό όσο λίγες ευγενικές λέξεις»! Η Ιωάννα Παλιοσπύρου αναζητά με την life coach Μαρία Βασιλάκη τον τρόπο να αλλάξουμε το καθημερινό μας λεξιλόγιο και προς τους άλλους και προς τον εαυτό μας.
Η Αντζελίνα Σταθά, από 7χρονο κοριτσάκι αντιμετώπισε το πρόβλημα της αλωπεκίας, χάνοντας σταδιακά τα μαλλιά της. Με κορδέλες, σκουφάκια και στη συνέχεια με περούκες έφτασε στα δύσκολα χρόνια της εφηβείας, κρύβοντας το πρόβλημά της από συμμαθητές και φίλους. Μέχρι που αποφάσισε ότι δεν αξίζει να ζεις έτσι και μαζί με την αποδοχή της εικόνας της ήρθε και το αίσθημα της ελευθερίας. Η Ιωάννα Παλιοσπύρου μιλάει μαζί της για το πώς ήταν αυτά τα χρόνια και πώς την αντιμετωπίζουν σήμερα.
Burnout ή πιο απλά επαγγελματική εξουθένωση. Δεν είναι μόνο η κούραση και η δυσκολία να ανταπεξέλθεις στις επαγγελματικές πιέσεις, αλλά το σημείο που η αίσθηση της ανεπάρκειας μαζί με το συσσωρευμένο χρόνιο στρες σε οδηγούν στη ματαίωση και στη συνέχεια στην παραίτηση. Η Ιωάννα Παλιοσπύρου συζητάει με την ψυχοθεραπεύτρια Σοφία Τσιώρη για τις αιτίες που έχουν δώσει διαστάσεις επιδημίας στο φαινόμενο και αναζητούν τους τρόπους για να βγει κάποιος από αυτόν τον φαύλο κύκλο και να νιώσει και πάλι ισορροπημένος.
Ξεκινάς να κάνεις μια δουλειά και ενδιάμεσα κάνεις άλλες 10 μέχρι που ξεχνάς για πού ξεκίνησες. Κάθεσαι να δουλέψεις και οι ειδοποιήσεις από τα social media σε κάνουν να μην αφήνεις το κινητό από το χέρι σου. Πώς να συγκεντρωθείς με τόσα ερεθίσματα να σου αποσπούν την προσοχή; Η Ιωάννα Παλιοσπύρου συζητάει με την life coach Μαρία Βασιλάκη για το πόσο διασπασμένοι είμαστε και πόσο δύσκολο φαίνεται να μείνουμε εστιασμένοι στον στόχο μας. Και αναζητούν tips για να κάνουμε τη ζωή μας πιο εύκολη και απολαυστική.
Ο γάμος των ομόφυλων ζευγαριών, αλλά κυρίως το θέμα της τεκνοθεσίας και της παρένθετης κυοφορούσας μητέρας, παραμένει στο επίκεντρο μιας σκληρής διαμάχης, τόσο στον πολιτικό, όσο και στον εκκλησιαστικό χώρο, ενώ στην κοινωνία επικρατεί εκτός των άλλων και σύγχυση για το τι νέο φέρνει το επίμαχο νομοσχέδιο. Η Ιωάννα Παλιοσπύρου θέτει τα ερωτήματα που απασχολούν την κοινή γνώμη και ο ακτιβιστής της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας Γρηγόρης Βαλλιανάτος απαντά για τους φόβους που έχουν δημιουργηθεί και εστιάζονται στα παιδιά των ομόφυλων ζευγαριών.
Πόσο αυτό που λέμε ότι θέλουμε να είμαστε ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα; Και ποιος είναι ο δρόμος να μεταμορφώσουμε τον εαυτό μας σε ένα πρόσωπο που θα ήταν το πρότυπό μας; Η Ιωάννα Παλιοσπύρου συζητά με την life coach Μαρία Βασιλάκη για τη μεγάλη απόσταση που συνήθως χωρίζει αυτά που λέμε με αυτά που κάνουμε. Πόσο οι αξίες και οι επιθυμίες, που ισχυριζόμαστε ότι καθορίζουν τη ζωή μας, καθρεφτίζονται στον τρόπο που συμπεριφερόμαστε στους άλλους; Μια ενδιαφέρουσα συζήτηση και μερικά χρήσιμα tips για την καθημερινότητά μας.
Σε αντίθεση με τη θλίψη - που είναι ένα υγιές συναίσθημα- η κατάθλιψη είναι μια σοβαρή συναισθηματική διαταραχή και απαιτεί ιατρική αντιμετώπιση αλλά δεν θεωρείται αξεπέραστη νόσος. Η ψυχοθεραπεύτρια Σοφία Τσιώρη εξηγεί στην Ιωάννα Παλιοσπύρου το τρίπτυχο των ανησυχητικών συμπτωμάτων, την «ανηδονία» και την έλλειψη ενδιαφέροντος για τη ζωή που χαρακτηρίζει τους ασθενείς και δίνει μερικές χρήσιμες συμβουλές για το πώς μπορούν να βοηθήσουν τον πάσχοντα οι άνθρωποι που τον αγαπούν και -κυρίως- για το τι πρέπει να αποφεύγουν να κάνουν.
Από το να κρίνουμε τον εαυτό μας είναι πολύ πιο αποτελεσματικό και παραγωγικό να τον παρατηρούμε για να πετύχουμε τους στόχους μας. Ο Αϊνστάιν έλεγε ότι «όταν αποδεχτούμε τα όριά μας, τότε μπορούμε να τα ξεπεράσουμε». Η life coach Μαρία Βασιλάκη αναλύει στην Ιωάννα Παλιοσπύρου κατά πόσο η τελειομανία μας «φρενάρει» από το να εξελισσόμαστε και μας ακινητοποιεί σε μια στάση αναμονής να περιμένουμε τις ιδανικές συνθήκες για να κάνουμε το παραμικρό βήμα.
Ο συγγραφέας πολλών βιβλίων best seller Στέφανος Ξενάκης μιλάει στην Ιωάννα Παλιοσπύρου για τους μέντορες που του έδειξαν τον δρόμο της αυτογνωσίας, για τη δικαστική περιπέτεια, με την προφυλάκισή του για χρέη προς το δημόσιο, που έστρεψε τα φώτα της δημοσιότητας πάνω του, για την εμπειρία από τις ομιλίες του σε όλη την Ελλάδα και για όσα του έμαθε η ζωή, συμβουλεύοντας: «Μην ζητάς να έχεις λιγότερα προβλήματα, προσπάθησε να αποκτήσεις περισσότερες ικανότητες και δεξιότητες για να τα αντιμετωπίζεις».
Η εικόνα που έχουμε για τον εαυτό μας πόσο ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα; Από τα πρώτα μας βήματα, το feedback που παίρνουμε από τα πιο κοντινά μας πρόσωπα, δημιουργεί έναν καμβά που πάνω του χτίζουμε -ασυνείδητα- την αυτοεικόνα μας. Η ψυχοθεραπεύτρια Σοφία Τσιώρη αναλύει με την Ιωάννα Παλιοσπύρου τι συμβαίνει σε παιδιά και ενήλικες, την εποχή που τα social media μεγεθύνουν και συχνά παραμορφώνουν την εικόνα που προβάλλει ο άνθρωπος- χρήστης, μέσα από τα κάθε είδους φίλτρα που φτιάχνουν έναν εξιδανικευμένο εαυτό.
Πιστεύουμε ότι το μακιγιάζ αφορά μόνο την ομορφιά αλλά υπάρχει και το ιατρικό μακιγιάζ που βοηθάει ασθενείς να νιώσουν καλύτερα με την εικόνα τους. Ο make-up artist Τάκης Μαυριγιαννάκης εξηγεί στην Ιωάννα Παλιοσπύρου σε ποιες περιπτώσεις βοηθάει τους ανθρώπους να ξαναβρούν την αυτοπεποίθησή τους, θυμάται το μακιγιάζ που έκανε στον Ανδρέα Παπανδρέου για μια φωτογράφιση και αναφερόμενος στην υπερβολή με τα φίλτρα στα social media, συμφωνεί με αυτό που έλεγε ο παππούς του ότι «το περίσσιο χαλάει το ίσιο».
Μπορεί κάποιος να οδηγείται συνέχεια στην επιτυχία και να αποφύγει τις αποτυχίες στη ζωή του; Προφανώς όχι. Το αποδεικνύει και το γεγονός ότι ακόμη και οι πιο χαρισματικές προσωπικότητες χρωστάνε την επιτυχία τους σε μια σειρά από αποτυχημένες προσπάθειες που είχαν προηγηθεί. Η Ιωάννα Παλιοσπύρου και η life coach Μαρία Βασιλάκη συζητούν για το πώς βιώνουμε προσωπικά και κοινωνικά την αποτυχία και πώς από τη δήλωση «είμαι αποτυχημένος» θα φτάσουμε στο «έκανα μια αποτυχημένη επιλογή».
Τι συμβαίνει σε μια κρίση πανικού; Τι μήνυμα στέλνει ο εγκέφαλος στο σώμα και γιατί οι ειδικοί της ψυχικής υγείας διαβεβαιώνουν ότι αυτή η κρίση δεν απειλεί τη σωματική ακεραιότητα ή τη ζωή του ατόμου; Μπορεί όμως αν μπει σ αυτόν τον φαύλο κύκλο, να διαταραχθούν όλες οι πτυχές της καθημερινότητάς του: η εργασία, η οικογένεια και οι κοινωνικές σχέσεις. Η Ιωάννα Παλιοσπύρου θέτει όλα τα ερωτήματα γύρω από το θέμα και η ψυχολόγος, Σοφία Τσιώρη, δίνει απαντήσεις και μερικές χρήσιμες συμβουλές.
Άστο τώρα, αύριο… Θα πάω, θα το κάνω, θα δω… Μια σειρά από δικαιολογίες αναβάλλουν κάθε φορά τη δράση για να πετύχουμε τους στόχους μας, με αποτέλεσμα να γινόμαστε στο τέλος επικριτικοί με τον εαυτό μας που δεν μπορεί ποτέ να ολοκληρώσει κάτι που ξεκίνησε. Πώς αντιμετωπίζεται η αναβλητικότητα και τα εμπόδια που μας βάζει συνεχώς το μυαλό μας; Η life coach, Μαρία Βασιλάκη, δίνει στην Ιωάννα Παλιοσπύρου πρακτικές συμβουλές και tips για να είμαστε δημιουργικοί με τις επιθυμίες μας και αποτελεσματικοί με τις υποχρεώσεις μας.
Μετά από ένα καλοκαίρι σημαδεμένο με πυρκαγιές, πλημμύρες, απώλειες και καταστροφές, το φθινόπωρο ήρθε με πόλεμο και εικόνες ανείπωτης φρίκης. Υπάρχει τρόπος να αντέξουμε ψυχικά όλον αυτό τον καταιγισμό τραγικών ειδήσεων που εκπέμπουν τηλεοπτικές οθόνες και κοινωνικά δίκτυα; Η ψυχολόγος Σοφία Τσιώρη μιλάει στην Ιωάννα Παλιοσπύρου για το πώς καλλιεργείται η ψυχική ανθεκτικότητα και ποιος είναι ο υγιής τρόπος για να προστατευτούμε από αυτό το συνεχές κύμα απειλής και απελπισίας.
Με σπουδαίο έργο, ως συντονιστής του Μητροπολιτικού Κοινωνικού Ιατρείου στο Ελληνικό, ο καρδιολόγος Γιώργος Βήχας απαντάει σε όλες τις ερωτήσεις της Ιωάννας Παλιοσπύρου για το δημόσιο σύστημα Υγείας, για τις προτεραιότητες που πρέπει να τεθούν, για την προσφορά του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού που αναδείχθηκε τον καιρό της πανδημίας και για τη μεγάλη ανάγκη να υπάρχει για όλους πρόσβαση σε ένα δυνατό ΕΣΥ. Μια ενδιαφέρουσα συζήτηση στο νέο επεισόδιο του podcast ΙΩΑΝΝΑ.
Η ηθοποιός Δώρα Χρυσικού είχε μια πολύ σκληρή εικόνα για τον καρκίνο, αφού της στέρησε πολλά αγαπημένα πρόσωπα της οικογένειάς της. Όταν βρέθηκε και η ίδια αντιμέτωπη με την ασθένεια, το πρώτο που σκέφτηκε ήταν να κάνει τη διαθήκη της. Ωστόσο, η νέα δουλειά που είχε αναλάβει για τη σειρά «Η γη της ελιάς» πυροδότησε το πείσμα της να δώσει με γενναιότητα τη μάχη και εξηγεί στην Ιωάννα Παλιοσπύρου πώς τα κατάφερε να πηγαίνει στα γυρίσματα ακόμη και μετά τις χημειοθεραπείες.
Με σοβαρές κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις και με ελάχιστες πιθανότητες να επιβιώσει, ο Γιάννης Κολέτσος στα 28 του βρέθηκε στην εντατική, μετά από άγριο ξυλοδαρμό για ασήμαντη αφορμή. Πέρασε έναν γολγοθά σε νοσοκομεία και κέντρα αποκατάστασης αλλά 4 χρόνια μετά κατάφερε να σηκωθεί από το αμαξίδιο και να διεκδικεί και πάλι τη ζωή του. Μιλάει στην Ιωάννα Παλιοσπύρου για το πόσο τον βοήθησε η αγάπη των γύρω του αλλά και το πείσμα του να ξεπεράσει ακόμη και τα ιατρικά προγνωστικά.
Ο ηθοποιός Γιώργος Χρανιώτης θεωρεί ότι ένα αυτοάνοσο -όπως η δική του ψωρίαση- μπορεί να λειτουργήσει και αφυπνιστικά: να σε οδηγήσει σε έναν πιο ισορροπημένο τρόπο ζωής και να μάθεις να στοχεύεις όχι στην τελειότητα αλλά στη μοναδικότητα του κάθε ανθρώπου. Μοιράζεται με την Ιωάννα Παλιοσπύρου τις σκέψεις, τους προβληματισμούς και τα όσα του έμαθε το δερματικό αυτοάνοσο νόσημα στα 20 χρόνια που ζει μαζί του.
Ένα καφέ, που όλοι οι εργαζόμενοι είναι ΑμεΑ, κατάφερε να κάνει την «συμπερίληψη» όχι μια αόριστη ευχή αλλά καθημερινή πράξη. Αξιοποιώντας τις δυνατότητές τους έχουν δημιουργήσει έναν πολυχώρο συνάντησης ενώ παράλληλα συμμετέχουν ως μέλη και στη διοίκηση του συνεταιρισμού και στη λήψη των αποφάσεων. Για το τι συμβαίνει σ΄αυτόν τον μοναδικό στην Ελλάδα χώρο, μιλούν στην Ιωάννα Παλιοσπύρου η Κατερίνα Γρυλλάκη, μέλος της ΚΟΙΝ.Σ.ΕΠ που δημιούργησε το καφέ και η εργαζόμενη Μάγδα Κιουμουρτζή.
Τα φαινόμενα της παρενόχλησης και της σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών πολλαπλασιάζονται με ανησυχητικό βαθμό τον τελευταίο καιρό. Πώς εξηγείται η παιδοφιλία ψυχιατρικά και πώς μπορούμε -γονείς και κοινωνία- να προστατεύσουμε τα παιδιά; Ο Δημήτρης Παπαδημητριάδης, ψυχίατρος-ψυχοθεραπευτής, απαντάει και στις πιο δύσκολες ερωτήσεις της Ιωάννας Παλιοσπύρου, τονίζοντας ότι το μόνο που μπορεί να βοηθήσει είναι το να φέρουμε στο φως όλο αυτό το σκοτάδι, στο οποίο κινούνται οι δράστες.
Η συγγραφέας Κατερίνα Πλουμιδάκη μπήκε σε μια απίστευτη περιπέτεια υγείας, εδώ και 2 χρόνια, μετά από μια διορθωτική επέμβαση ρουτίνας στα χείλη της που έκανε στην Αμερική. Μιλάει στην Ιωάννα Παλιοσπύρου για τα μεγάλα λειτουργικά προβλήματα που αντιμετωπίζει μέχρι σήμερα, για την ευθύνη και τον αντιεπαγγελματισμό του πλαστικού χειρουργού με τον οποίο βρίσκεται στα δικαστήρια και συστήνει σε όλες τις γυναίκες που σκέφτονται διορθωτικές επεμβάσεις να είναι πολύ προσεκτικές και να μην πιστεύουν σε όσα τους υπόσχονται.
Οι ενδείξεις ότι το μωρό θα γεννηθεί με σύνδρομο Down κατέληξαν τελικά βεβαιότητα με τη γέννηση – η σπάνια περίπτωση του 0,8% που έχουν όλες οι προγεννητικές εξετάσεις να κάνουν λάθος. Η Αρετή Δερβένη, μητέρα της 4χρονης σήμερα Ειρήνης, μιλάει στην Ιωάννα Παλιοσπύρου για όλα τα στάδια που πέρασε (άρνησης, θυμού, θλίψης και στο τέλος αποδοχής), περιγράφει τη ζωή της με την κόρη της, τις χαρές αλλά και τους φόβους της, καθώς και τον τρόπο που αντέδρασε το πιο στενό αλλά και το ευρύτερο περιβάλλον.
Το να καταψύξει μια γυναίκα τα ωάριά της όταν βρίσκεται ακόμη σε ηλικιακή ακμή, ώστε να αποφασίσει στο μέλλον, όταν το επιθυμεί να γίνει μητέρα, είναι ένα από τα πρόσφατα επιτεύγματα της επιστήμης, που έρχεται να καλύψει μια ανάγκη των γυναικών στην εποχή μας. Ο γυναικολόγος και μαιευτήρας Παναγιώτης Ψαθάς απαντά σε όλες τις απορίες που υπάρχουν γύρω από το θέμα, από τη διαδικασία μέχρι και τις ανησυχίες που εκφράζονται και η Ιωάννα Παλιοσπύρου εξηγεί γιατί και η ίδια επέλεξε την κρυοσυντήρηση ωαρίων.
Ο αυτισμός του γιου της έφερε τα πάνω-κάτω στη ζωή της αλλά η Άδα Σταματάτου αποφάσισε να παλέψει όσο γίνεται για να ευαισθητοποιήσει τον κόσμο για τα παιδιά αυτά, για να διεκδικήσει από την πολιτεία να μεριμνήσει για το μέλλον τους και για να προστατεύσει με κάθε τρόπο το άλλο της παιδί ώστε να γίνει ένας χαρούμενος άνθρωπος και να μην κουβαλάει αυτόν τον σταυρό. Στη συνάντησή τους με την Ιωάννα Παλιοσπύρου απαντάει σε όλες τις ερωτήσεις για τις οικογένειες που αντιμετωπίζουν παρόμοια προβλήματα.