All podcasts

The food Processors

Latest Episode

Guest 46: Έλενα Κούκουνα- Κύκλος ζωής προϊόντων

Episodes

26 λεπτά | Τρίτη, 27 Αυγούστου 2024
Tι είναι το LCA?Τι λαμβάνεται υπόψην για να κάνεις ένα LCA?Ποιες χώρες ασχολούνται με το LCA?Πόσο σημαντικό είναι για τον καταναλωτή να γίνει ένα LCA στα προϊόντα της κάθε εταιρείας Το LCA είναι μια μελετη που μας βοηθαει να υπολογισουμε το περιβαλλοντικο αντικτυπο προϊόντων και συνθετων αλυσίδων αξίας. Τετοιου τυπου μελετες αφορουν παραγωγους, παρασκευαστες, σουπερ μαρκετ και γενικα ολους τους εμπλεκομενους στον αγροδιατροφικο κλαδο. Το να γνωριζουμε το περιβαλλοντικο αποτυπωμα μας επιτρεπει να θετουμε στοχους μειωσεις και να βελτιωνουμε παραγωγικες διαδικασιες με στοχο τελικα την κλιματικ...
46 λεπτά | Τρίτη, 6 Αυγούστου 2024
Με καλεσμένο τον Παναγιώτη Σκανδάμη, καθηγητή του Γεωπονικού Πανεπιστήμίου Αθηνών συζητήσαμε 2 πολύ ενδιαφέροντα θέματα. 1.Τι σημαίνει προστατευτική (η τροποποιημένη )ατμόσφαιρα που βλέπουμε πολλές φορές να αναγράφεται στις συσκευασίες τροφίμων. Γιατί αλλάζουμε την σύσταση του αέρα στις συσκευασίες τροφίμων? Τι επιτυγχάνουμε με αυτή την τεχνική? 2.Μη θερμικές επεξεργασίες τροφίμων. Τι οφέλη έχει ο καταναλωτής από αυτές? Γιατί τις χρησιμοποιεί η βιομηχανία? Πολλές φορές η παστερίωση έχει ενοχοποιηθεί από τους καταναλωτές ως επεξεργασίες που αφαιρούν θρεπτικά συστατικά απο τα τρόφιμα?Ισχύει...
48 λεπτά | Τρίτη, 9 Ιουλίου 2024
Μπύρα Lager η Μπύρα Ale.? Μπύρα ξανθιά η σκουρόχρωμη? Θολή η διαυγής? Παστεριωμένη η απαστερίωτη? Σε μπουκάλι η σε κουτί? Σε τι θερμοκρασία πρέπει να την πίνω? Να βάζω αφρό στο ποτήρι η όχι? Πως κατηγοριοποιείται η μπύρα ανάλογα μα τις πρώτες ύλες, ανάλογα με τον τύπο της μαγιάς και ανάλογα με το αλκοόλ, το χρώμα τις θερμίδες? Ποια είναι τα βασικά στάδια της παραγωγής της μπύρας? Αυτά και πολλά ακόμα σε ένα επεισόδιο με πολλή γνώση μπύρας.. Έτσι για να την πιούμε με περισσότερη όρεξη στις διακοπές που έρχονται. Μαζί μας ο εξαιρετικός Νίκος Λιάρος, ζυθοποιός!!!!
33 λεπτά | Τρίτη, 18 Ιουνίου 2024
Μα γιατί δεν με πιάνει το αντιβιοτικό?? Κόποτε ήταν πολύ εύκολο. Έπαιρνα αντιβίωση και σε 30 λεπτά ήμουν οκ. Πόσες φορές έχουμε ακούσει αυτό τον διάλογο ? Η μικροβιακή αντοχή (AMR) αποτελεί αντικείμενο παγκόσμιας ανησυχίας για τη δημόσια υγεία. Εάν δεν ληφθούν μέτρα, η AMR εκτιμάται να έχει ακόμη πιο σοβαρές επιπτώσεις για την υγεία παγκοσμίως. Οι ανησυχίες επιδεινώνονται από την έλλειψη ανακάλυψης νέων αντιβιοτικών. Η AMR θεωρείται ότι προκαλείται κυρίως από γονίδια ανθεκτικότητας στα αντιβιοτικά (ARGs). Τα γονίδια αυτά μεταφέρονται μεταξύ των ανθρώπων, των ζώων και του περιβάλλοντος, κατα...
56 λεπτά | Τρίτη, 4 Ιουνίου 2024
Πριν απο πολλά, πολλά χρόνια η πατάτα ήταν νέο τρόφιμο στην Ευρώπη. Και αν τότε υπήρχε η συγκεκριμένη νομοθεσία, τότε σίγουρα θα ήταν στην λίστα με τα novel foods. Το ίδιο και η ντομάτα. Τώρα όμως έχουμε την έγκριση διαφόρων εντόμων ως νέα τρόφιμα καθώς και πολλών άλλων. Σε αυτό το εξαιρετικά ενδιαφέρον επεισόδιο έχουμε μαζί μας τον Ερμόλαο Βερβέρη , Επιστημονικό υπεύθυνο στη Μονάδα Διατροφής και Καινοτομίας Τροφίμων της Ευρωπαϊκής Αρχής Ασφάλειας Τροφίμων (EFSA) με τον οποίο συζητήσαμε τα παρακάτω θέμα * Το διατροφικό σύστημα της ΕΕ * Ο ρόλος και η θέση της EFSA στην ΕΕ και παγκοσμίως *...
17 λεπτά | Τρίτη, 21 Μαΐου 2024
Αργυρώ Κουτσουράδη - Myrovolos Organics Γεννημένη το 1992 και με καταγωγή από το Χαλκειός της Χίου στην περιοχή Καμποχώρων. Η Αργυρώ σπούδασε στη Γεωπονική του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης και έκανε Μεταπτυχιακές Σπουδές στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών . Υπήρξε φοιτήτρια Erasmus στο Université de lille 2, στη Λιλ της Γαλλίας, πραγματοποιώντας έρευνα στον τομέα των Αρωματικών Φυτών και Βοτάνων. Έχοντας αγάπη για την φύση και θέληση για την επιστροφή στο νησί, δημιούργησε το 2015 και σε ηλικία 24 ετών τη Myrovolos Organics. Πρόκειται για μια οικογενειακή επιχείρηση , κάθετη Μονάδα που...
21 λεπτά | Τρίτη, 7 Μαΐου 2024
Στη σημερινή ψηφιακή εποχή, όπου η διαφάνεια, η ιχνηλασιμότητα και η εμπιστοσύνη είναι πρωταρχικής σημασίας στον κλάδο τροφίμων, η τεχνολογία του blockchain αναδύεται ως ένας πρωταγωνιστής. Στο συγκεκριμένο επεισόδιο μας, η Αντιγολένα Φωλίνα, project manager στο SmartAgroHub, αναλαμβάνει τον πρωταγωνιστικό ρόλο για να αποκαλύψει τη σημασία της τεχνολογίας του blockchain στην επανάσταση της αλυσίδας εφοδιασμού τροφίμων. Το blockchain, η τεχνολογία που βρίσκεται στη βάση των κρυπτονομισμάτων όπως το Bitcoin, προσφέρει ένα αποκεντρωμένο και μη αλλοιώσιμο σύστημα λογιστικής. Η εφαρμογή του στον...
20 λεπτά | Τρίτη, 16 Απριλίου 2024
Σε μία μίνι σειρά επεισοδίων, μας συνοδεύουν οι καλεσμένες Αντιγολένα Φωλίνα, υπεύθυνη έργων στο SmartAgroHub, και η Αγγελική Μηλιώτη, υπεύθυνη επικοινωνίας έργων, που παρουσιάζει το καινοτόμο έργο "EXCEL4MED". H Αγγελική Μηλιώτη αποκαλύπτει το EXCEL4MED, ένα διασυνοριακό εγχείρημα που ενώνει Ελλάδα, Μάλτα και Γαλλία για την ενίσχυση των αλυσίδων τροφίμων της Μεσογείου, παράγοντας διατροφικά προϊόντα και ανακυκλώνοντας απόβλητα της τροφικής βιομηχανίας, συνδέοντας διάφορους φορείς για να προωθήσει την αειφορία και την οικονομική ανάπτυξη. Τι θα μπορούσαμε να κάνουμε τους σπόρους και τους...
15 λεπτά | Τρίτη, 2 Απριλίου 2024
Αναθεώρηση των προτύπων εμπορίας της ΕΕ για ορισμένες οδηγίες για το "πρωινό'' Οι αναθεωρημένες οδηγίες που συμφωνήθηκαν θα εισαγάγουν τις ακόλουθες αλλαγές: Υποχρεωτική επισήμανση της προέλευσης του μελιού Καινοτομία και ευκαιρίες στην αγορά για χυμούς φρούτων με βάση τις νέες απαιτήσεις των καταναλωτών για μειωμένη περιεκτικότητα σε σάκχαρα Μαρμελάδες με υψηλότερη υποχρεωτική περιεκτικότητα σε φρούτα. Αναλυτικά οι λεπτομέρειες των αλλαγών στο επεισόδιο μας Καλή μας ακρόαση!!
16 λεπτά | Τρίτη, 19 Μαρτίου 2024
Τα τρανς λιπαρά, που βρίσκονται συνήθως σε επεξεργασμένα τρόφιμα όπως τα αλμυρά αρτοσκευάσματα, σχετίζονται με αυξημένο κίνδυνο καρδιακών παθήσεων. Ο Κανονισμός (ΕΕ) 2019/649 της ΕΕ στόχευε στη μείωση της πρόσληψης τρανς λιπαρών θέτοντας όρια στα βιομηχανικά παραγόμενα τρανς λιπαρά. Έρευνες στην Ελλάδα δείχνουν ότι ο κανονισμός μείωσε σημαντικά την πρόσληψη τρανς λιπαρών και βελτίωσε τη συμμόρφωση μεταξύ των παραγωγών τροφίμων. Στη διαδικασία μείωσης των τρανς λιπαρών στα αρτοσκευάσματα για συμμόρφωση με τους κανονισμούς της ΕΕ, σημειώθηκε αξιοσημείωτη αύξηση στη συγκέντρωση κορεσμένων λιπα...
20 λεπτά | Τρίτη, 5 Μαρτίου 2024
Φάτε ψάρια γιατί κάνουν καλό στα μάτια. Ένα μήλο την ημέρα τον γιατρό τον κάνει πέρα. Πόσα και πόσα είχαμε ακούσει από παιδιά ότι κάνουν καλό στην υγεία μας. Τελικά τι από όλα αυτά ισχύει; Τι γίνεται με τους ισχυρισμούς υγείας στα τρόφιμα; Τι χρειάζεται να προσέχει ο καταναλωτής όταν διαβάζει στην ετικέτα για έναν ισχυρισμό υγείας η όταν βλέπει μια διαφήμιση στην οποία το προϊόν που διαφημίζεται έχει έναν ισχυρισμό υγείας. Μαζί μας σε αυτό το επεισόδιο η Τσάκωνα Σοφία, σύμβουλος επιχειρήσεων τροφίμων και Καθηγήτρια στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο. Και για να είμαστε όλοι ενήμεροι οι εγκεκριμένοι ισχ...
34 λεπτά | Τρίτη, 20 Φεβρουαρίου 2024
Όλοι μας δυστυχώς ακούμε κατά καιρούς για περιστατικά ύπαρξης σαλμονέλλας ή και άλλων παθογόνων μικροοργανισμών σε διάφορα τρόφιμα που κυκλοφορούν και καταναλώνονται, τόσο στην Ελλάδα, αλλά και στο εξωτερικό. Τα προϊόντα πουλερικών και συγκεκριμένα το κοτόπουλο εμπλέκονται με τη σειρά τους αρκετά συχνά σε ανθρώπινα κρούσματα σαλμονελλώσεων, αλλά και καμπυλοβακτηριδίωσης Επιπλέον η παρατηρούμενη μεγάλη αύξηση τα τελευταία χρόνια κομμένων και έτοιμων για κατανάλωση φρούτων και λαχανικών στο δυτικό κυρίως κόσμο, έχει οδηγήσει σε εξάρσεις κρουσμάτων τροφιμογενών νοσημάτων και από τα συγκεκριμέν...
26 λεπτά | Τρίτη, 6 Φεβρουαρίου 2024
Παρά το γεγονός ότι έχουν αυξηθεί οι έλεγχοι για τον έλεγχο της νοθείας στα αλκοολούχα ποτά, δυστυχώς τα φαινόμενα νοθείας στα αλκοολούχα ποτά στην χώρα μας αλλά και γενικά σε όλο τον κόσμο συνεχίζουν να μας απασχολούν. Παρά το γεγονός ότι έχει συσταθεί Ηλεκτρονικό Μητρώο Επιτηδευματιών Αλκοολούχων και το Ηλεκτρονικό Σύστημα Ταυτοποίησης Αλκοολούχων Ποτών τα φαινόμενα συνεχίζουν και υπάρχουν. Οι λεγόμενες “μπόμπες” μπορεί να προκαλέσουν από ναυτία και πονοκέφαλο έως τύφλωση ή ακόμα και θάνατο, ανάλογα με τα χημικά που χρησιμοποιήθηκαν στην παρασκευή τους. Παρά το ότι τα υποκατάστατα της α...
50 λεπτά | Τρίτη, 23 Ιανουαρίου 2024
Σύμφωνα με εκτιμήσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, σχεδόν 2 εκατομμύρια θάνατοι κάθε χρόνο σχετίζονται με υπερβολική κατανάλωση νατρίου (αλατιού). Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) συνιστά λιγότερο από 2 g νατρίου (δηλ. λιγότερο από 5 g αλατιού) την ημέρα από όλες τις διαιτητικές πηγές, για τα άτομα άνω των 16 ετών. Σύμφωνα με τη μελέτη Global Burden of Disease, οι κυριότεροι παράγοντες που επιβαρύνουν την υγεία του Έλληνα είναι το κάπνισμα στην πρώτη θέση και η αυξημένη αρτηριακή πίεση στη δεύτερη. Η μεγαλύτερη πρόσληψη αλατιού προέρχεται από τα συσκευασμένα τρόφιμα και όχι από το...
40 λεπτά | Τρίτη, 9 Ιανουαρίου 2024
Ας ξεκινήσουμε με κάποια νούμερα.. 58,5 εκατομμύρια τόνοι απόβλητα τροφίμων από την πρωτογενή παραγωγή ως και τα νοικοκυριά (Το 50% προέρχεται από το σπίτι μας) Κάθε άτομο πετάει περίπου 87-88 kg τροφίμων. Οικονομικός αντίκτυπος : 132 δισεκατομμύρια ευρώ από την παραγωγή των τροφίμων καταλήγουν στα σκουπίδια 11,5% του πληθυσμού είναι αντιμέτωποι με την επισιτιστική ανασφάλεια. 10% των παγκόσμιων εκπομπών αερίων θερμοκηπίου προέρχεται λόγω της σπατάλης τροφίμων. Τα νούμερα είναι τρομακτικά και όμως ''ΜΠΟΡΟΥΜΕ'' Μπορούμε να κάνουμε πολλά πράγματα και σε εταιρικό αλλά και σε προσωπικό επίπεδο ...
39 λεπτά | Τρίτη, 19 Δεκεμβρίου 2023
Τελικά έχω την επιλογή να επιλέξω ένα τρόφιμο που επιθυμώ; Είναι δυνατόν να επηρεάζονται οι επιλογές μου από τον τόπο που κατοικώ; Μπορεί να θέλω να αγοράσω κάτι αλλά μου φτάνουν τα χρήματα να το αγοράσω; Από πόσους παράγοντες επηρεάζεται τελικά η επιλογή μου; Μαζί μας η Ελένη Αλευρίτου, Αντιπρόεδρος του ΕΚΠΟΙΖΩ σε ένα διαφορετικό και ανατρεπτικό επεισόδιο. Καλή μας ακρόαση!!
19 λεπτά | Τρίτη, 12 Δεκεμβρίου 2023
Μετά απο 14 χρόνια προσπαθειών τελικά άλλαξε ο Κώδικας Τροφίμων και Ποτών αναφορικά με τα ζυμαρικά. Ποιες είναι οι βασικές αλλαγές που εισάγει ο νέος Κώδικας; Ποιες είναι πια οι κατηγορίες των ζυμαρικών; Τι επιτρέπεται να προστεθεί στα ζυμαρικά; Ποιες είναι οι προδιαγραφές αναφορικά με την προσθήκη αλατιού; Αυτά και πολλά ακόμα αναφορικά με τη νέα νομοθεσία σε αυτό το επεισόδιο. Μαζί μας σε αυτό το επεισόδιο θα είναι ο Μανώλης Ρεπάνης ο οποίος ήταν ένας από τους πρωτεργάτες για την επικαιροποίηση του Κώδικα. Καλή μας απόλαυση
17 λεπτά | Τρίτη, 5 Δεκεμβρίου 2023
Τα καπνιστά τρόφιμα καταναλωνται εδώ και αιώνες απο τους ανθρώπους. Η κάπνιση των τροφίμων εκτός του ξεχωριστού αρώματος και γεύσης που δίνει στο τρόφιμο αποτελεί και μια παροαδοσιακή μέθοδος συντήρησης. Η παραδοσιακή λοιπόν κάπνιση είναι μια πρακτική που χρησιμοποιείται για τη διατήρηση ορισμένων τροφίμων, όπως τα ψάρια, το κρέας και τα γαλακτοκομικά προϊόντα. Οι αρωματικές ύλες καπνού /αρτύματα καπνιστών τροφίμων χρησιμεύουν ως εναλλακτική λύση στο παραδοσιακό κάπνισμα. Οι αρωματικές ύλες καπνού δεν έχουν την ίδια συντηρητική λειτουργία, αλλά όταν προστίθενται στα τρόφιμα, τους προσδίδουν...
20 λεπτά | Τρίτη, 21 Νοεμβρίου 2023
Πλαστικά καλαμάκια τέλος. Η Ελλάδα ενσωμάτωσε την ευρωπαϊκή οδηγία για τον περιορισμό χρήσης ορισμένων υλικών συμπεριλαμβανομένων των πλαστικών καλαμακίων. Τα χάρτινα καλαμάκια μπήκαν στην ζωή μας. Αλλά με το που μπήκαν άρχισαν να μας προβληματίζουν. Τι είναι αυτές οι ουσίες που χαρακτηρίζονται ως παντοτινά χημικά. Τελικά ποιο είναι το καλύτερο υλικό για τα καλαμάκια; Τι να επιλέξω σαν καταναλωτής για να έχω τις λιγότερες επιπτώσεις στην υγεία μου; Μαζί μας η Κυριακή Ξανθίδου η οποία εργάζεται σε εργαστήριο που είναι εξειδικευμένο στα υλικά συσκευασίας για να συζητήσουμε αυτό το τόσο επίκ...
21 λεπτά | Τρίτη, 7 Νοεμβρίου 2023
Τι σημαίνει ηδονικό τεστ και σε τι χρησιμεύουν αυτά τα τεστ για τα τρόφιμα; Ποια η διαφορά των οργανοληπτικών τεστ που γίνονται στα τρόφιμα από τα ηδονικά τεστ; Πως πραγματοποιούνται τέτοιου είδους τεστ; Ποιο είναι το όφελος του καταναλωτή από τέτοιου είδους τεστ; Μαζί μας ο Γιώργος Σειραγάκης , Χημικός, με τεράστια εμπειρία στις αναλύσεις τροφίμων, η ομάδα του οποίου έχει ξεκινήσει την διαδικασία για την διαπίστευση του εργαστηρίου που διευθύνει στην διενέργεια των ηδονικών τεστ. Καλή μας ακρόαση!!
25 λεπτά | Τρίτη, 24 Οκτωβρίου 2023
«Νερό ανθρώπινης κατανάλωσης» είναι το νερό, που προορίζεται για πόση, μαγείρεμα, προπαρασκευή τροφής ή άλλες οικιακές χρήσεις ανεξάρτητα από την προέλευσή του και από το εάν παρέχεται από δίκτυο διανομής, παρέχεται από βυτίο ή τοποθετείται σε φιάλες ή δοχεία η το νερό που χρησιμοποιείται σε οποιαδήποτε επιχείρηση τροφίμων για την παρασκευή, επεξεργασία, συντήρηση ή εμπορία προϊόντων ή ουσιών που προορίζονται για ανθρώπινη κατανάλωση. Είναι κατάλληλο λοιπόν το νερό δικτύου? Και αν είναι κατάλληλο το νερό ισχύει το ίδιο και για τις σωληνώσεις; Τι γίνεται με τον αμίαντο στις σωλήνες? Και μέχρ...
16 λεπτά | Πέμπτη, 12 Οκτωβρίου 2023
Την Δευτέρα 09.10.2023 η Ευρωπαϊκή Ένωση ανακοίνωσε την αναθεώρηση των ανώτατων ορίων προσθήκης των προσθέτων νιτρικών – νιτρωδών αλάτων στα τρόφιμα (Κανονισμός 2108/2023) Τα νιτρικά και τα νιτρώδη χρησιμοποιούνται εδώ και πολλές δεκαετίες ως συντηρητικά για να εξασφαλίσουν, σε συνδυασμό με άλλους παράγοντες, τη διατήρηση και τη μικροβιολογική ασφάλεια τροφίμων, ιδίως προϊόντων με βάση το κρέας, το ψάρι και το τυρί, και να συμβάλουν στις χαρακτηριστικές οργανοληπτικές ιδιότητές τους. Τα νιτρικά και τα νιτρώδη δρουν επίσης προστατευτικά ενάντια στον πολλαπλασιασμό βακτηρίων, ιδίως του C. bot...
20 λεπτά | Τρίτη, 10 Οκτωβρίου 2023
Τα ΄΄ενεργειακά΄΄ ποτά έχουν κάνει την εμφάνιση τους τα τελευταία χρόνια και καταναλώνονται από μεγάλη μερίδα του πληθυσμού, ένα μεγάλο ποσοστό εξ αυτών απο μαθητές γυμνασίου και λυκείου. Τι σημαίνει ενεργειακό ποτό όμως; Ποια είναι τα βασικά συστατικά αυτών; Γιατί πρέπει να αποφεύγονται από παιδιά, εγκύους και θηλάζουσες; Ποιοι είναι οι κίνδυνοι απο την κατανάλωση τους ; Ποιές είναι οι κακές συνήθειες που κάνουν ακόμα πιο επικίνδυνη την κατανάλωση τους; Και ποια η διαφορά τους με τα ισοτονικά ποτά που χρησιμοποιούνται κυρίως από αθλητές υπο συγκεκριμένες προϋποθέσεις; Αυτά και πολλά ακόμα ...
28 λεπτά | Τρίτη, 26 Σεπτεμβρίου 2023
Η εγκυμοσύνη και ο θηλασμός είναι όμορφες αλλά και ιδιαίτερες καταστάσεις για την γυναίκα, την οικογένεια, το έμβρυο και το βρέφος. Η υγιεινή διατροφή και η συστηματική σωματική άσκηση είναι σημαντικές για τη διατήρηση και τη βελτίωση της υγείας σε όλα τα στάδια της ζωής της γυναίκας. Η υγιεινή διατροφή είναι ιδιαίτερα σημαντική κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και της γαλουχίας. Κατά τις περιόδους αυτές, η διατροφή της εγκύου και της θηλάζουσας μητέρας επιδρά άμεσα στην υγεία της ίδιας, θέτοντας παράλληλα τις σωστές βάσεις για την ανάπτυξη και τη μελλοντική υγεία του παιδιού της. Κατά τη γ...
19 λεπτά | Δευτέρα, 25 Σεπτεμβρίου 2023
Περισσότεροι από 20 εκατομμύρια άνθρωποι στην Ευρώπη (33 εκατομμύρια στην Αμερική) πάσχουν από τροφικές αλλεργίες και ένα από τα τέσσερα παιδιά σχολικής ηλικίας στην Ευρώπη ζει με αυτή την αλλεργική ασθένεια. Ο αριθμός των σοβαρών και δυνητικά απειλητικών για τη ζωή αλλεργικών αντιδράσεων (αναφυλαξία), που οφείλονται σε τροφικές αλλεργίες, αυξάνεται τόσο στα παιδιά όσο και στους ενήλικες. Μια από τις πιο βασικές αιτίες ανάκλησης των τροφίμων παγκοσμίως είναι η ελλιπής επισήμανση αναφορικά με τα αλλεργιογόνα. Ποια είναι λοιπόν τα 14 αναγνωρισμένα ως αλλεργιογόνα τρόφιμα στην Ευρωπαϊκή Ένωση ...
24 λεπτά | Τρίτη, 29 Αυγούστου 2023
Μετά από το υπέροχο ελληνικό καλοκαίρι μας , τώρα είμαστε πια ένα βήμα πριν ανοίξουν τα σχολεία. Μαζί με τα σχολεία θα ανοίξουν και τα κυλικεία. Εδώ και αρκετά χρόνια έχουν τεθεί κανόνες αναφορικά με τα προϊόντα που επιτρέπεται να πωλούνται στα σχολεία ακολουθώντας τους γενικούς κανόνες που επιβάλλονται απο τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας αλλά και πολλών άλλων φορέων παγκοσμίως για μείωση του αλατιού, της ζάχαρης αλλά και των ''κακών λιπαρών''.Δυστυχώς τα φαινόμενα παιδικής παχυσαρκίας παγκοσμίως αλλά και στην χώρα μας δεν είναι λίγα Σε αυτό το επεισόδιο θα δούμε αναλυτικά τι επιτρέπεται να ...
29 λεπτά | Τρίτη, 1 Αυγούστου 2023
Μαζί σας αυτή την εβδομάδα με ένα πιο διατροφικό και πιο χαλαρό θέμα μιας και είμαστε στην καρδιά του ελληνικού καλοκαιριού. Υπάρχουν τεστ δυσανεξίας που σου δείχνουν ποια τρόφιμα σε ΄΄παχαίνουν΄'. Μπορείς να επιλέξεις διατροφή με βάση την ομάδα αίματος. Όλα τα λιπαρά είναι κακά .. Αν πίνω νερό με λεμόνι το πρωί καταστρέφω όλες τις τοξίνες στο σώμα μου . Άραγε πόσο ευσταθούν όλα αυτά? Αυτοί και πολλοί ακόμα μύθοι η και αλήθειες συζητιούνται σε αυτό το επεισόδιο Μαζί μας η Κωνστανίνα Μαραγκοπούλου , Διαιτολόγος - Διατροφολόγος σε αυτό το επεισόδιο για να μας λύσει πολλές τέτοιες απορίες Καλ...
19 λεπτά | Τρίτη, 18 Ιουλίου 2023
Όλοι οι άνθρωποι έχουν ανάγκη απο κάποιες συγκεκριμένες ελευθερίες τις οπόιες θεωρούμε δεδομένες. Το ίδιο ισχύει η θα έπρεπε να ισχύει και για τα ζώα , είτε είναι ζώα συντροφιάς είτε είναι ζώα τα οποία προορίζονται για κατανάλωση από τον άνθρωπο. Ποιες είναι οι πέντε ελευθερίες των ζώων και τι μέτρα παίρνει η Ε.Ε για την διασφάλιση αυτών των ελευθεριών? Πως επηρεάζεται η ασφάλεια των τροφίμων από την κακή ευζωία των ζώων? Αυτά και άλλα πολλά σε ένα επεισόδιο πάρα πολύ ενδιαφέρον και επίκαιρο μιας και η Ευρωπαϊκή Αρχή Ασφάλειας Τροφίμων δημιουργεί συνέχεια οδηγίες και συστάσεις προς αυτή την...
27 λεπτά | Τρίτη, 4 Ιουλίου 2023
Μέλι, ένα πραγματικό χρυσάφι στην κουζίνα μας. Πόση παραγωγή μελιού έχει η χώρα και πόσα διαφορετικά είδη μελιού έχουμε? Μέλι ανθέων, μέλι πεύκου και πολλά άλλα Πόσες διαφορετικές επιλογές έχουμε.. Ποιες είναι οι προδιαγραφές για το μέλι, πώς γίνεται η νοθεία στο μέλι? Άραγε μπορώ να την καταλάβω με γυμνό μάτι. Είναι η κρυστάλλωση του μελιού ζήτημα νοθείας? Αυτά και πολλά ακόμα σε ένα επεισόδιο που θέλαμε εδώ και καιρό να κάνουμε
33 λεπτά | Τρίτη, 20 Ιουνίου 2023
Και επειδή το κρασί είναι κάτι που δεν τελειώνει σε ένα επεισόδιο και εφόσον μάθαμε για την γευσιγνωσία των οίνων , θέλουμε να συνεχίσουμε την περιήγηση μας στον μαγευτικό κόσμο των κρασιών μαθαίνοντας για την παραγωγή τους.Κρασιά λευκά, ερυθρά, ροζέ , πορτοκαλί η μπλέ κρασί !!!! Γλυκά, ημίγλυκα, ξηρά. Πως γίνεται η παραγωγή των κρασιών? Ποιες είναι οι πιο γνωστές ελληνικές ποικιλίες? Αυτά και πολλά ακόμα σε ένα πολύ ενδιαφέρον ( συνέχεια του προηγούμενου επεισοδίου). Μαζί μας πάλι ο Αντώνης Αλιφραγκής Καλή μας ακρόαση
See more...
Guest 46: Έλενα Κούκουνα- Κύκλος ζωής προϊόντων
The food Processors

-
Use the arrow keys to increase and decrease the volume, or space to toggle mute.